Punkbitch OMG

Kyseessä on virtuaalihevonen | VH12-017-0157

Kuvan on ottanut Emmi Nieminen

Nimi Punkbitch OMG Rotushetlanninponi
Väriruunikko Säkäkorkeus103cm
Sukupuolitamma Syntymäaika26.01.2010 (15v) - 4v 26.04.2010
OmistajaEmmiN. VRL-03385 KasvattajaJeffrey Hall
Painotusyleispainotus KoulutustasoHelppo B/A, 50cm
Saavutukset

YLA2
KRJ-II palkittu 20.12.2016 pistein 6 + 41 + 19 + 20 + 5,5 = 91,5 p.

Luonnekuvaus

Iitu on erittäin ponimainen tamma, jääräpäinen ja vahvan oman tahdon omaava neitokainen. Vaikka tamman kanssa saakin usein tapella arkipäivän turhista asioista, on Iitu silti monien sydänten murskaaja. Suloisten ilmeidensä ja suklaanruskeiden silmiensä ansiosta tammalle on mahdoton olla antamatta anteeksi on se tehnyt sitten mitä tahansa. Lisäksi tamma osaa kerjätä, namuset siis piiloon! Hieman erikoisesta luonteestaan huolimatta Iitu on loistava ratsu, sopii jopa aloittelijoillekin. Tammasta löytyy kuitenkin se hienokin puoli ja Iitu onkin tuleva näyttely sekä koulu ja este kenttien valtiatar.

Jo kaukaa käytävältä voi nähdä kauraisan turvan vilkkuvan jostain kaltereiden takaa. Iitu on hieman pöhkö poni, sillä se yrittää aina kurkotella karsinan yli - vaikka tietääkin olevan tähän liian pienikokoinen. Tamman märkää/kauraista turpaa kannattaakin varoa - sillä tuon suloisuuden nähdessään tammaa on pakko jäädä moikkaamaan. Hoidettaessa Iitu yleensä kököttää paikallaan ja vähän ärsyttää hoitajaa mm. puskemalla hoitajaa pään kanssa. Joskus Iitu myös menee harjapakin eteen, niin ettet saa kurotettua ottamaan harjoja - eikä siirry vaikka ponia kuinka työntäisi. Tamman mielestä se on hauska leikki, vaikka hoitajan mielestä se on täysin turhauttavaa. Jalkojen kanssa saattaa vaihtelevasti olla ongelmia. Hyvällä tuulella ollessaan Iitu nostaa jalkansa reippaasti ja pitää ne ylhäällä niin kauan kuin tarvitsee. Toisaalta joskus tamma ei halua nostaa niitä ollenkaan - tuntuu kuin jalat olisi liimattu pikaliimalla lattiaan. Tuloksena jälleen Emmi vs. Punkbitch.

Taluttaessa Iitu on hieman vetelä ja kävelee yleensä taluttajasta jäljessä. Ponia saakin yleensä hieman raahata perässä. Joskus tamma saattaa ärsyyntyä liiasta riuhtomisesta, joten se heittää tahallaan jarrut pohjaan eikä suostu lähteä liikkeelle millään. Harvoin kuitenkaan noin jääräpäisiä päiviä Iitulta löytyy, joskus kuitenkin. Tarhassa tamma on hieman jöröjussin maineessa, ei tosiaan siis mikään erityisen pirteä ja sosiaalinen. Iitu tarhailee mielellään yksinään tai kaukana muun lauman hälinästä. Joidenkin tiettyjen ponien kanssa Iitu saattaa kuitenkin tulla todella hyvin toimeen, sillä saattaakin olla laumassa yksi "luottotoveri", jonka kanssa se viettää suurimman osan ajastaan.

Ratsastaessa Iitu on onneksi todella ihana pikkuponi. Tammalla on valitettavasti hieman jäykät askeleet, mikä saattaa olla hieman kivuliasta ratsastajan pyllylle. Mitään kermaperseitä me ei siis Iitun kanssa harrasteta, eli vain höykytystä kestävät poni-ihmiset pääsevät meidän Iitulin selkään. Kuuliainenhan tämä neitokainen on, joten siltä luonnistuu niin esteiden loikkiminen kuin kouluratsastuskin. Erityisen taidokas Iitu on kuitenkin koulussa. Tamma nauttii haastavista tehtävistä ja on innokas oppimaan uutta. Se onkin koulutettu jopa Helppo A tasolle. Ainoa asia mikä ponille tuottaa hieman ongelmia on takaosakäännös, missä se ei millään muistaa käyttää takapäätään tarpeeksi ja sähläilee aina vähän omiaan. Yleisesti Iitulta onnistuvat kuitenkin niin väistöt, laukanvaihdot kuin pysähdykset ja peruutuksetkin. Esteillä Iitu on ehkä vähän laiska. Se ei millään jaksaisi nostaa jalkojaan tarpeeksi korkealle, minkä vuoksi se tiputteleekin puomeja jatkuvasti. Tähän auttaa yleensä tammalle muistutus niistä jaloista, joten nostetut puomit ovat tähän kohtaan oivallinen harjoitus. Lähestymiset meillä kuitenkin on yleensä kunnossa, eikä Iitu kiellä sitten millään vaikka käännös esteelle olisi tiukka tai vauhtia löytyy liian vähän.

Ah, maastoon! Maastoilu on meille eliittiä aikaa elämässä. Toisin sanoen Iitu nauttii rentouttavista maastohetkistä täysillä. Se ei jaksa säikkyä puskissa pesiviä lintuja tai pellolla loikkivia jäniksiä, vaan yleensä keskittyy nuokkumiseen ja eteenpäin tallustamiseen. Joskus (tosin tämä on todella harvinaista) Iitulta saattaa löytyä sen verran intoa, että se jaksaa laukata pelloilla täyttä vauhtia. Mitään pelto-laukka-kilpailuja me emme kuitenkaan harrastele. Ratsullisista lahjoistaan huolimatta Iitu on kuitenkin myös koulutettu kärryjen eteen. Maastossa näiden kanssa emme pahemmin vaeltele, mutta valjakkoajoa olemme kokeilleet. Valjakossa Iitu on miltei samanlainen kuin koulussakin - pyrkii täydellisyyteen, muttei kuitenkaan ota elämää turhan vakavasti. Se taipuu siis hyvin ja on melkoisen reipas, tosin joskus sitä piiskaakin joutuu pikkaisen käyttämään. Koulutustaso valjakkoajossa on kuitenkin melko surkea, sillä olemme panostaneet ainoastaan noviisin yksilö luokkiin, Iitulla emme siis parivaljakkoa ole kokeilleet.

Kilpailuissa Iitu saattaa aluksi olla hieman hämmentynyt ja se katselee paikkaa epäilevin katsein. Liian päällekkäyvät ponit saavat sen pois tolaltaan ja pelokkaaksi. Iitu tykkääkin kilpapaikoilla olla enemmän syrjässä omistajansa kanssa, joten pieni rauhoitteleva talutushetki ennen alkuverryttelyä saattaa olla ponille hyväksi. Alkuverryttelyssä tulee tamman kanssa keskittyä kunnon lämmittelemiseen, jotta neidin askeleet sulisivat hieman eivätkä näyttäisi niin jäykiltä ja tönköiltä. Yleensä kilpasuoritukset meiltä sujuvat ihan mutkitta, Iitu käyttäytyy hyvin ja tottelee komentoja parhaansa mukaan. Erityisesti näyttelyissä Iitu on omiaan. Aluksi se saattaa näyttää hieman apealta, mutta kun on aika näyttää kehässä ken on kaunein poni ottaa Iitu hyvän ryhdin, juoksee upeasti vierellä ja esittelee rakenteensa hyvin kroppaansa kantaen, parhaassa mahdollisessa ryhdissä. Tosin samantien kun tilanne on ohi pläsähtää tamma veltoksi ja nuokkuvaksi omaksi itsekseen.

Sukuselvitys

isä. Trading Places ii. Tarantula iii. Hot Slam
iie. Wunders Alicia
ie. Love U All iei. This Is My Life
iee. Saniella
emä. U Got It Bad ei. Rich Man eii. Samuel
eie. Baby Bianca
ee. Catch Me eei. Runaway
eee. Super Woman

i. Trading Places on hieno tummanpunaruunikko shetlanninponi, joka on kilpaillut niin Suomessa kuin Ruotsissa kouluratsastusta hyvällä menestyksellä. Pasi syntyi Walesissa, mutta tuotiin Suomeen tuomaan uutta verta shetlanninponien sukulinjoihin. Ori kuitenkin oli kaikkien yllätykseksi myös loistava käyttöponi, vaikka se tuotiin vain rakenteensa ja sukunsa perusteella. Pasi kilpaili Helppo B luokkia kouluratsastuksessa ja muutamat kisat myös esteillä 50cm radoilla. Poni kantakirjattiin II-palkinnolla Suomessa ja se kiersi myös lukuisia näyttelyitä. Pasi on edelleenkin jalostuskäytössä ja se periyttää upean ulkonäön lisäksi myös käyttöominaisuuksia.

ii. Tarantula oli isossa shetlanninponisiittolassa Walesissa jalostusorina. Koska paikka oli niin iso, he eivät panostaneet mihinkään muuhun kuin laadukkaaseen kasvattamiseen sekä näyttelyissä kiertelemiseen. Poneja ei käyttöön koskaan opetettu. Tarantula oli hieno musta shetlanninponi, jolla oli loistava jouhitus. Säkäkorkeudeltaan Tarantula oli tasan 100cm. Sen kanssa kierreltiin kansainvälisiä näyttelyitä ympäri maailman. Ori kantakirjattiin maassaan I-palkinnolle. Jälkeläisiä poni jätti jälkeensä yli 50 kappaletta. Se menehtyi 20 vuotiaana kaasuähkyyn.

ie. Love U All oli ihana ruunikko tamma, joka omasi mitä ihanimman luonteen. Allu oli myös Walesilaisen siittolan omistuksessa ja toimitti elämäänsä siitosponina. Tamma oli luonteeltaan mitä ystävällisin ja todella rakastavainen emä varsoilleen. Se hoivasi jälkeläisensä ihailtavalla tavalla. Tamman kanssa kierreltiin näyttelyitä lähinnä kotimaassaan, missä se palkittiin vaihtelevasti kakkos- ja kolmospalkinnoilla. Tamma sai miinusta lyhyestä ravistaan sekä lievästä takakorkeudesta. Korkeudeltaan Allu oli 101cm. Tamma varsoi elämänsä aikana viisi tervettä ori- ja tammavarsaa. Se menehtyi 25-vuotiaana vanhuuden vaivoihin.

------------------

e. U Got It Bad kilpaili loistavan uran koulussa sekä valjakkoajossa. Piina oli loistava ja osaava ratsu varustettuna uskomattomalla työmotivaatiolla. Näiden lisäksi ponin kanssa harrastettiin huvin vuoksi myös poniagilityä ja ponilaukkoja. Piina oli väriltään rautias ja korkeudeltaan 97cm. Sillä oli hyvät ja vahvat jouhet sekä terveet jalat. Tamma syntyi Suomessa ja eli tällä lähes koko elämänsä, mutta se lähti omistajiensa mukaan Ruotsiin viettämään eläkepäiviä tyytyväisesti laiduntaen. Piinalla teetettiin kaksi varsaa, jotka kummatkin olivat tammoja.

ei. Rich Man syntyi Britteihin, jossa ori menestyi ensimmäisinä elinvuosinaan. Jo maitovarsana ori palkittiin näyttelyiden parhaana varsana ja sen jälkeen poni sai näyttelyistä pelkkää ykköstä. Se opetettiin ajolle ja sen kanssa ryhdyttiin treenaamaan valjakkoajoa. Potentiaalia oli vaikka kuinka paljon ja mihin. Riiseni kuitenkin loukkasi jalkansa vakavasti, eikä siitä enää käyttöponiksi ollut. Myös liikeradat muuttuivat niin, ettei se liikkeiden puolesta enää näyttelyponiksikaan soveltunut. Oria käytettiin jalostuksessa sen loppuelämän, kunnes 15-vuotiaana jalka alkoi niin paljon vaivata, että ori oli armeliasta päästää pois kivuistaan.

ee. Catch Me on ihan supervanha poni. Kaisa porskuttaa vieläkin 35-vuotiaana menemään terveenä, mutta tietysti vanhuudesta kangistuneena. Tämä poni on ollut harrasteponina koko elämänsä. Kaisa opetti omistajansa ratsastamaan pikkutyttönä ja on edelleen samalla ihmisellä, joka tosin on nyt jo aikuinen ja kahden lapsen äiti. Kaisa on todella antanut paljon iloa ja rakkautta omistajalleen. Tamman kanssa kilpailtiin pieniä kisoja vanhemmalla iällä valjakkoajossa, jossa se pärjäsikin ihan mukavasti ennen kuin ikä tuli liian nopeasti vastaan. Varsoja Kaisa sai elämänsä aikan kaksi, yhden orin ja yhden tamman.

Jälkeläiset

Kilpailut

KRJ Kouluratsastuskilpailut

Sijoituksia 44, joista voittoja 9

30.04.2016, KRJ-CUP, Oldfinion Dressage, Helppo B, 24/258
15.10.2016, SHLA-cup Breawan, Helppo B, 5/30
-------------
18.11.2010, Fiktio, Helppo B, 2/60 85.578%
18.11.2010, Fiktio, Helppo B, 5/60 82.874%
03.03.2011, Kõrge Hobused, Helppo A, 1/40
12.03.2011, Shadiya Arabians, Helppo A, 6/40
11.03.2011, Shadiya Arabians, Helppo A, 1/40
04.03.2011, Hopeapajun Kartano, Helppo A, 1/60 94.506%
23.02.2016, Spiros Stable, Helppo B, 6/40
23.02.2016, Spiros Stable, Helppo B, 1/40
03.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
06.03.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
14.04.2016, Fiktio, Helppo B, 6/65
05.06.2016, Hukkapuro, Helppo B, 3/30
17.06.2016, Oakhill, Helppo B, 3/30
26.10.2016, Metsovaara, Helppo B, 5/40
28.10.2016, Metsovaara, Helppo B, 1/40
30.10.2016, Metsovaara, Helppo B, 3/40

KRJ Kouluratsastuskilpailut

11.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
19.03.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
20.03.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
21.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
17.03.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
21.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
25.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
27.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
28.03.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
29.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
30.03.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
16.04.2016, Fiktio, Helppo B, 1/65
27.04.2016, Mörkövaara, Helppo B, 6/51
25.04.2016, Mörkövaara, Helppo B, 7/51
11.06.2016, Koistila , Helppo B, 3/30
15.06.2016, Koistila , Helppo B, 5/30
17.06.2016, Koistila , Helppo B, 2/30
18.06.2016, Koistila , Helppo B, 1/30
01.09.2016, Fiktio, Helppo B, 5/40
05.09.2016, Fiktio, Helppo B, 2/40
13.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 2/40
18.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 2/40
19.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 3/40
14.10.2016, Micram Raseponies, Helppo B, 1/29
12.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 6/40
14.10.2016, Bellgrove, Helppo B, 2/40

Päiväkirja

19.10.2010, estevalmennus, kirjoittaja: Hilma

Tänään treenaisimme Emmin ja Iitun kanssa hieman vasta- ja myötälaukka tehtäviä. Koska Emma oli maneesilla valmiiksi vähän ravailemassa Iitun kanssa, pääsisin heti aloittamaan valmennuksen. Ensimmäisessä tehtävässä tultaisiin ensin harjoitusravissa päätyyn voltti, pitkälle sivulle pysähdys ja takaisin raviin. Sitten taas toisessa päässä tehdään voltti ja toisellakin pitkällä sivulla sama juttu, kuin edellisellä. Iitu ravasi eteenpäin reippaasti ja innokkaana uusiin haasteisiin. Pysähdys sujui ongelmitta, kuten myös liikkeellelähtö. Molemmat voltit olivat sopivan kokoisia, sekä Iitu taipui niissä hyvin. Toinenkin pysähdys sujui yhtä hyvin, kuin edellinen. Sitten olikin tehtävän vaihto. Iitu sai kävellä hetken aikaa sillä välin, kun selitin Emmalle, mitä tehtäisiin. Eli ensin nostetaan päädystä myötälaukka. Laukataan sitä pitkänsivun alkuun. Lyhytsivu mennään harjoitusravissa ja sitten pitkänsivun alusta vastalaukka ja raviin pitkänsivunlopussa. Sitten nostetaan päädystä taas myötälaukka ja tullaan lävistäjä. Lävistäjän lopussa siirretään raviin ja sitten sama tehtävä kokonaisuudessaan tähän suuntaan. Emmi nosti laukan ja Iitu laukkasi reippaasti eteenpäin. Se kuunteli hyvin apuja ja liikkui sujuvasti. Koko tehtävä meni todella hyvin, eikä Iitua näyttänyt ollenkaan haittaavan, vaikka koko ajan piti vaihtaa laukkaa. Toiseen suuntaan Iitu alkoi vähän ennakoida, kun tiesi, mitä siltä odotettiin. "Pidätä vähän! Se ei saa viedä sinua. " Sitten lopputehtävä sujuikin taas hyvin. "Hyvä, ravaa sen kanssa vielä vähän aikaa ja sitten kävelet. " Iitu on todella oppivainen ja se haluaa uusia haasteita. Sen kanssa kuitenkin kannattaa silti huolella katsoa, ettei se vie ratsastajaansa.

10.10.2010, estevalmennus, kirjoittaja: Carolin

Iitun kanssa aloittelitte rauhassa lämmittelyn, aluksi tamma laittoi hieman vastaan mutta sait sen kuitenkin melko pian kuuntelemaan käskyjäsi hyvin. Sait siirtyä raviin, jonka jälkeen laitoin teidät tekemään vielä erilaisia verryttely tapoja. Sait laukata muutaman kerran ennen kuin annoin sinulle luvan ratsastaa ensimmäiselle esteelle. Eli ensimmäiseksi esteeksi olin tehnyt teille n. 25cm ristikon, Iitulla ei ollut mitään ongelmia suorittaa tätä estettä puhtaasti joten korotinkin sen pystyksi. Tamman kanssa saitte työskennellä vielä hetken 30cm korkuisilla esteillä, ennen kuin korotin ne 45cm. Lähinnä treenasimme okseria, jolle tulo oli teillä hiukan hankalaa. Iitun ponnistus jäi aina melko kauas joten työskentelimme sen parissa enimmän osan ajasta. Loppuvalmennuksesta hypyt alkoivatkin näyttää jo melko hyviltä. Päätinkin lopettaa valmennuksen hyvään suoritukseenne. Olitte hyvä työpari, vaikkakin teillä on parannettamisen varaa vielä esteillä. Antaisin teille tehtäväksi harjoitella ponnistuksia myöskin kotona ja käydä useammin valmennettavana.