Härdelli

Härdelli

Härdellin Minea -

Virtuaalihevonen | VH11-017-0893

Nimi: Härdellin Minea, "Minea" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Musta Säkäkorkeus: 102 cm
Sukupuoli: Tamma Syntymäaika: 09.10.2011 (16v) - 4v 09.10.2012
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: EmmiN. VRL-03385
Painotus: Yleispainotus Koulutustaso: Helppo B, Noviisi, 50cm
Saavutukset: VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 09.09.2012
KTK-III tammikuussa 2016 pistein 16 + 17 + 14 + 17 = 64p.
SHLA-I palkittu huhtikuussa 2016 pistein 12 - 20 - 26 - 30 - 6 - 16 = 110p.
KRJ-I palkittu marraskuussa 2016 pistein 6,5 + 40 + 22 + 22 + 15 = 105,5 p.

Itsevarma ja kiltti, ratsastaessa hieman hidasälyinen.

Minea palautui minulle sen entiseltä omistajalta Sorjalta, sillä sen sivut olivat kadonneet. Sorja oli kuitenkin tamman kanssa tehnyt hyvää työtä, sen kanssa oli kilpailtu paljon ja saavutettu näyttelyarvonimiäkin. Olen lukenut jälkeläisten sukuselvityksiä, että sillä on ollut KRJ:stä jopa 41 sijoitusta, mutta itse löysin vanhoista tuloksista vain 11. Tamman kanssa minun olikin pakko aloittaa aivan alusta - ihan tutustumisesta lähtien. Aluksi kotiutuessaan, Minea oli hieman arka ja pälyilevä. Laumassa se ei tahtonut yhtään sulautua porukkaan mukaan, vaan se kyhjötti yksin nurkassa ja lähti syömästä heti kun joku vähänkin tuli sitä härkkimään. Kotiuduttuaan poni on kuitenkin rohkaistunut ihan hurjasti. Minea on aina ensimmäisenä portilla vastassa odottaen päiväänsä ohjelmaa. Se ei enää siedä muita pompottelevia poneja, vaan pitää kyllä heinäkasallaan puolensa. Mikään päällepäsmäri se ei toki ole, mutta se ei enää ole se reppana, joka meille saapui.

Talliin taluttaessa Minea tulee reippaasti perässä. Jos se ei pysy perässä, poni nostaa ravin ja hölköttelee kiinni. Minaa on kaikinpuolin helppo käsitellä. Tallissa se seisoo kauniisti aloillaan ja tarkkailee aktiivisesti mitä hoitaja siinä ympärillä puuhaa. Kaviot nousevat kuin ajatuksesta ylös, eikä Minea myöskään niitä nypi tai polje alas. Namipalat ovat aina tervetulleita, mutta koskaan se ei ole alkanut ylenmäärin kerjäämään, mikä on yleinen ongelma shetlanninponeilla jos niitä hemmottelee liikaa. Satuloitaessa ponin naama pysyy peruslukemilla ja vyönkin saa kiristää ilman happamaa irvistystä. Harjata ponia voi vaikka kuinka kauan, se ei ikinä kyllästy. Helppoa kuin heinän teko, vai mitä?

Minealta kestää hetken aikaa syttyä, ennen kuin se antaa ratsastaessa parastaan. Tamma ei toki ole laiska eikä jäykkäkään, mutta siltä kestää hetki tajuta mitä siltä pyydetään. Ratsastuksen edetessä poni selkeästi innostuu ja yrittää koko ajan vain kovemmin ja kovemmin. Minean askelissa ei ehkä ole helpointa istua. Ponin askeleet ovat todella isot ja suuripiirteiset, ravissa helposti pomppii kuin kumipallo, mikäli ei osaa kehoaan tarpeeksi hyvin hallita. Minea osaa kulkea kauniisti peräänannossa jokaisessa askellajissa, eikä sitä siltä kovin paljoa tarvitse pyytää. Tammalta luonnistuu pohkeenväistö niin käynnissä kuin ravissakin. Avot ja sulut ovat hieman haastavampia ja niitä täytyy ponin kanssa treenata vielä paljon. Kouluratsuna Minea on kuitenkin todella miellyttävä ja hyväkin vielä kaiken lisäksi. Esteitä Minea hyppää mielellään, mutta se on melko kömpelö. Tasapaino on aika heikoilla, joten Mineaa joutuu auttamaan paljon laskeutumisissa ja tiukkoja kaarroksia ei kannata edes harkita. Ponnua kyllä löytyy muuten ja Minea menee radat juuri sopivalla temmolla. Poni sopii loistavasti näiden lajien lisäksi myös valjakkoajoon. Kaikki osuudet sujuvat Minean kanssa loistavasti, kunhan se vain on tarpeeksi hyvässä kunnossa ja treenattu on tarpeeksi.

Kilpaponina Minea on ihana! Se ei turhia hötkyile kilpapaikoilla, vaan on tyyni kuin viilipytty. Kuljettaakkin poni on helppo. Minea ei kuitenkaan pidä siitä että ponit kulkevat liian läheltä, joten se tarvitsee riittävästi omaa tilaa tai muuten se kyllä yrittää potkaista. Kaikkein parhaimmillaan Minea on näyttelykehissä, se on ehdottomasti sen juttu! Tamma poseeraa mielellään ja seisoo hyvässä ryhdissä. Vaikka ravi on pomppuisa istua, kehissä neiti suorastaan liitää ravinäytettä antaessa. Kaikinpuolin ihana ponineiti!

i. Criostal Phort Láirge
she, kimo, 101cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, SHLA-II
ii. Céir Pheitril
she, kimo, 100cm
evm
iii. Díorthaigh Pholaivinile
she, voikko, 90cm
evm
iie. Mhicreachriostalach
she, rautiaankirjava, 100cm
evm
ie. Lena n-Áirítear
she, musta, 98cm
evm
iei. Snasta nó Criostalaithe
she, mustankirjava, 106cm
evm
iee. Supervrouw
she, mustanpäistärikkö, 95cm
evm
e. Punkbitch OMG
she, ruunikko, 103cm
KRJ-II, YLA2
ei. Trading Places
she, ruunikko, 101cm
evm
eii. Tarantula
she, musta, 100cm
evm
eie. Love U All
she, ruunikko, 101cm
evm
ee. U Got It Bad
she, ruunikko, 104cm
evm
eei. Rich Man
she, ruunikko, 101cm
evm
eee. Catch Me
she, musta, 104cm
evm

i. Criostal Phort Láirge yllätti kaikki menestyksellään. Pommi on kimo Hollannista tuotu ori, jolta löytyy säkää 101cm. Orin kanssa on kilpailtu niin näyttelyitä kuin kouluakin sekä pienimuotoisesti myös esteitä. Pommi on palkittu VIR MVA Ch - arvonimellä sekä kantakirjattu vuonna 2012 II-palkinnolla. Vuonna 2016 ori käytettiin shetlanninponilaatuarvostelussa jossa se sai II-palkinnon. Pommi on myös saanut kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusta kakkospalkinnon. Jälkeläisiä ponilla on kolme, joista kaksi on kuollut sekä Minea joka on hyvin menestynyt tamma.

ii. Céir Pheitril on laadukas kimo shetlanninponiori Hollannista. Ceir myytiin vieroituksen jälkeen harrasteponiksi nuorelle tytölle. Luonteeltaan tämä ori oli kuin sadusta; hoidettaessa helppo halinalle ja ratsastaessa kuuntelias ja parhaansa yrittävä - mitä muuta voit enää shetlanninponilta toivoa? Koulutustasoltaan Ceir taitaa melkein helpon A'n asiat, rataesteet menee 60 senttimetriin asti. Kilpailuissa tämä parivaljakko käy useasti, eikä sijoituksille näytä tulevan loppua, poni on aivan mahdoton ruusukehai! Myös näyttelyitä ja match show:eja on tullut kierrettyä useaankin otteeseen, eikä koskaan ole jäänyt ilman voittoa tai kunniamainintaa. Jalostuskysely on ollut kovaa tämän herran kohdalla, mutta omistaja on päättänyt jättää jälkeläiskannan nykyiseen eli kymmeneen pienokaiseen.

iii. Díorthaigh Pholaivinile oli pienikokoinen väriltään voikko shetlanninponiori. Tämä asui kasvattajallaan Hollannissa koko ikänsä ja näytti lahjakkuuttansa nuorena erityisesti kouluratsastuksen parissa helppo B-luokissa. Luonteeltaan äkkipikainen ja useiden mielestä jopa vaarallinen, sillä tästä oriista ei tiennyt, mitä se milloinkin ajattelee. Tuttujen käsissä, varsinkin ratsastaessa, siitä muuttui oikein nöyrä ja kuuliainen ratsu, joka sulatti liikkeillään jokaisen tuomarin sydämen. Oriin ollessa 7-vuotias, tämä katkaisi kotitarhassaan toisen etusensa ja se jouduttiin haikein mielin lopettamaan - tästä oriista olisi voinut tulla vaikka mitä. Maailmaan tämä jätti jälkeensä tasan kaksi jälkeläistä, joista molemmat on pärjännyt kouluratsastuksessa mainiosti.

iie. Mhicreachriostalach on väriltään rautiaankirjava, temperamenttinen shetlanninponitamma. Tamma reissasi nuorena ympäri Hollantia vaihdellen kotia tiuhaan tahtiin - välillä näyttely- tai seuraponiksi, kilpailuihin tai jalostukseen. Useat muutot saivatkin tamman stressaamaan, joten siitä tuli hyvin jääräpäinen ja äkäinen, eikä se kunnolla soveltunut lasten poniksi. Lopulta se pääsikin pienelle ratsastuskoululle, jossa se saatiin ajan kanssa rauhoittumaan ja valmiiksi ratsastustunneille. Temperamenttinen, mutta vauhdikas tamma oli yksi koulun lemppariponeista, joten vientiä riitti muunmuassa tallin sisäisissä- ja seurakilpailuissa, niin este- kuin koulupuolella. Jälkeläisiä tämä tamma on varsonut kaksi kappaletta.

ie. Lena n-Áirítear on hyvin lempeä ja rakastettava, väriltään musta shetlanninponitamma. Lena on elänyt melko tavallista ratsastuskouluponielämää koko ikänsä samalla, pienellä ratsastuskoululla Hollannissa. Tamma taitaa este- ja kouluratsastuksen perusasiat mallikkaasti ja on opetettu myös ajolle, josta pienet tallitytöt tykkäävät hirmuisesti. Luonteeltaan tämä on todella hellyydenkipeä, rauhallinen ja lapsirakas poni, eikä varmasti säiky naapurin traktoria tai räksyttävää koiraa. Kilpailuhistoria tammalla on hyvin pieni, ainoastaan ratsastuskoulun omissa kilpailuissa vaikuttanut poni ei tietenkään pärjännyt isommilleen. Muutaman kerran on tällä myös kokeiltu menestystä valjakkoajokilpailuissa, joka ei tuottanut tulosta. Maailmaan tämä poni on saattanut yhteensä 3 suloista varsaa.

iei. Snasta nó Criostalaithe oli tuittupäinen, mutta hyvin lahjakas, mustankirjava shetlanninponiori. Snasta syntyi eräässä shetlanninponisiittolassa Hollannissa, josta se myytiin nelivuotiaana tytölle, joka havitteli siitä itselleen ensimmäistä esteratsua. Heidän alkutaipaleensa oli hyvin kehno; tyttö oli vielä liian kokematon nuorelle, jääräpäiselle oriille, mutta taitavan valmentajan ja kärsivällisyyden avulla tyttö saikin hiottua tästä upean esteratsun itselleen. Ratsukko luotti toisiinsa ja olivat yhdessä loistava pari, eikä aikaakaan kun voittoja alkoi rapsahdella 60 cm-luokista niin seura- kuin kansallisellakin tasolla. Kuusi vuotta tätä loistoelämää kesti, kunnes tyttö kasvoi liian pitkäksi oriille, jonka jälkeen se jäi lähinnä ajoponiksi - toisinaan naapurin tytöt kävivät ratsastamassa tällä. Jälkeläisiä tämä ori ehti auttamaan maailmaan yhteensä viisi kappaletta, kunnes menehtyi puhkuriin kotitallillaan.

iee. Supervrouw on väriltään mustanpäistärikkö, suosittu siitostamma Hollannissa. Rakenteeltaan täydellinen, lahjakas eri lajeissa ja joka näyttelyn ehdoton voittaja - tämä on kasvattajan unelma. Super on asunut koko ikänsä omalla kasvattajallaan, sillä tämä tiesi, että tästä tammasta tulee vielä joskus jotain suurta - ja niinhän siitä tulikin. Lukuisat voitot ja sijoitukset este- ja kouluratsastuksen parissa ovat nostaneet tämän kysynnän vieläkin korkeammalle. Luonteeltaan hyvin rauhallinen ja joka tilanteeseen tottuva, ei stressaa tai säiky turhia. Tähän mennessä tamma on jättänyt jälkeensä yhteensä neljä suloista varsaa.

e. Punkbitch OMG on vanhempi tammani, jonka toin Briteistä joskus vuonna papu ja nakki kun aloitin virtuaalihevosharrastuksen. Iitu on punaruunikko shetlanninponitamma, jolta löytyy säkää 103cm. Tamma on kilpaillut KRJ:ssä 20 sijoituksen verran, mutta kilpailee edelleenkin ja sen kanssa on tavoitteena laatuarvostelut. Iitu on YLA2 palkittu, mutta pisteet ja tilaisuus on hukassa joten tamma tulee ilmoittaa sinnekkin vielä uudelleen. Jälkeläisiä ponilla on kaksi, jotka molemmat ovat kantakirjattuja ja hyvin menestyneitä. Iitu siis periyttää todella lupaavia geenejä.

ei. Trading Places on hieno tummanpunaruunikko shetlanninponi, joka on kilpaillut niin Suomessa kuin Ruotsissa kouluratsastusta hyvällä menestyksellä. Pasi syntyi Walesissa, mutta tuotiin Suomeen tuomaan uutta verta shetlanninponien sukulinjoihin. Ori kuitenkin oli kaikkien yllätykseksi myös loistava käyttöponi, vaikka se tuotiin vain rakenteensa ja sukunsa perusteella. Pasi kilpaili Helppo B luokkia kouluratsastuksessa ja muutamat kisat myös esteillä 50cm radoilla. Poni kantakirjattiin II-palkinnolla Suomessa ja se kiersi myös lukuisia näyttelyitä. Pasi on edelleenkin jalostuskäytössä ja se periyttää upean ulkonäön lisäksi myös käyttöominaisuuksia.

eii. Tarantula oli isossa shetlanninponisiittolassa Walesissa jalostusorina. Koska paikka oli niin iso, he eivät panostaneet mihinkään muuhun kuin laadukkaaseen kasvattamiseen sekä näyttelyissä kiertelemiseen. Poneja ei käyttöön koskaan opetettu. Tarantula oli hieno musta shetlanninponi, jolla oli loistava jouhitus. Säkäkorkeudeltaan Tarantula oli tasan 100cm. Sen kanssa kierreltiin kansainvälisiä näyttelyitä ympäri maailman. Ori kantakirjattiin maassaan I-palkinnolle. Jälkeläisiä poni jätti jälkeensä yli 50 kappaletta. Se menehtyi 20 vuotiaana kaasuähkyyn.

eie. Love U All oli ihana ruunikko tamma, joka omasi mitä ihanimman luonteen. Allu oli myös Walesilaisen siittolan omistuksessa ja toimitti elämäänsä siitosponina. Tamma oli luonteeltaan mitä ystävällisin ja todella rakastavainen emä varsoilleen. Se hoivasi jälkeläisensä ihailtavalla tavalla. Tamman kanssa kierreltiin näyttelyitä lähinnä kotimaassaan, missä se palkittiin vaihtelevasti kakkos- ja kolmospalkinnoilla. Tamma sai miinusta lyhyestä ravistaan sekä lievästä takakorkeudesta. Korkeudeltaan Allu oli 101cm. Tamma varsoi elämänsä aikana viisi tervettä ori- ja tammavarsaa. Se menehtyi 25-vuotiaana vanhuuden vaivoihin.

ee. U Got It Bad kilpaili loistavan uran koulussa sekä valjakkoajossa. Piina oli loistava ja osaava ratsu varustettuna uskomattomalla työmotivaatiolla. Näiden lisäksi ponin kanssa harrastettiin huvin vuoksi myös poniagilityä ja ponilaukkoja. Piina oli väriltään rautias ja korkeudeltaan 97cm. Sillä oli hyvät ja vahvat jouhet sekä terveet jalat. Tamma syntyi Suomessa ja eli tällä lähes koko elämänsä, mutta se lähti omistajiensa mukaan Ruotsiin viettämään eläkepäiviä tyytyväisesti laiduntaen. Piinalla teetettiin kaksi varsaa, jotka kummatkin olivat tammoja.

eei. Rich Man syntyi Britteihin, jossa ori menestyi ensimmäisinä elinvuosinaan. Jo maitovarsana ori palkittiin näyttelyiden parhaana varsana ja sen jälkeen poni sai näyttelyistä pelkkää ykköstä. Se opetettiin ajolle ja sen kanssa ryhdyttiin treenaamaan valjakkoajoa. Potentiaalia oli vaikka kuinka paljon ja mihin. Riiseni kuitenkin loukkasi jalkansa vakavasti, eikä siitä enää käyttöponiksi ollut. Myös liikeradat muuttuivat niin, ettei se liikkeiden puolesta enää näyttelyponiksikaan soveltunut. Oria käytettiin jalostuksessa sen loppuelämän, kunnes 15-vuotiaana jalka alkoi niin paljon vaivata, että ori oli armeliasta päästää pois kivuistaan.

eee. Catch Me on ihan supervanha poni. Kaisa porskuttaa vieläkin 35-vuotiaana menemään terveenä, mutta tietysti vanhuudesta kangistuneena. Tämä poni on ollut harrasteponina koko elämänsä. Kaisa opetti omistajansa ratsastamaan pikkutyttönä ja on edelleen samalla ihmisellä, joka tosin on nyt jo aikuinen ja kahden lapsen äiti. Kaisa on todella antanut paljon iloa ja rakkautta omistajalleen. Tamman kanssa kilpailtiin pieniä kisoja vanhemmalla iällä valjakkoajossa, jossa se pärjäsikin ihan mukavasti ennen kuin ikä tuli liian nopeasti vastaan. Varsoja Kaisa sai elämänsä aikan kaksi, yhden orin ja yhden tamman.


15.06.2017 Tamma Härdellin Kesha isä Lincoln Sijoituksia KRJ
12.02.2016 Tamma Härdellin Mitra isä Iairos KTK-II
13.09.2012 Tamma Varjomäen Mirella isä Icaros Crow Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA1, ERJ-II, SHLA-I

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 42, joista voittoja 11

28.03.2012, Moondance, Helppo B, 7/50
28.03.2012, Huvitus, Helppo B, 1/40
30.03.2012, Huvitus, Helppo B, 4/40
15.02.2012, Hiprakka, Helppo B, 5/50
26.05.2012, Diega Ponies, Helppo B, 1/40
27.05.2012, Diega Ponies, Helppo B, 5/40
29.05.2012, Diega Ponies, Helppo B, 1/40
09.03.2012, Fiktio, Helppo B, 3/60
18.06.2012, Kosto, Helppo B, 7/50
21.06.2012, Kosto, Helppo B, 6/50
22.06.2012, Kosto, Helppo B, 7/50
10.01.2016, Hervannan Oriasema, Helppo C, 1/30
18.01.2016, Fiktio, Helppo C, 3/40
19.01.2016, Fiktio, Helppo C, 5/40
26.01.2016, Fiktio, Helppo C, 1/40
22.01.2016, Rumour Ponies, Helppo B, 1/30
23.01.2016, Rumour Ponies, Helppo B, 5/30
23.01.2016, Rumour Ponies, Helppo B, 4/30
24.01.2016, Fiktio, Helppo B, 1/80
26.01.2016, Fiktio, Helppo B, 4/80
12.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
13.02.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
13.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
14.02.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
14.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
15.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
16.02.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
18.01.2016, Stewart, Helppo B, 8/100
10.02.2016, Valentino, Helppo B, 1/30
17.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
19.02.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
19.02.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
20.02.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
21.02.2016, Härdelli, Helppo B, 3/30
22.02.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
20.02.2016, Spiros Stable, Helppo B, 5/40
03.03.2016, Härdelli, Helppo B, 1/30
04.03.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
04.03.2016, Härdelli, Helppo B, 5/30
06.03.2016, Härdelli, Helppo B, 2/30
08.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30
09.03.2016, Härdelli, Helppo B, 4/30

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 45, joista voittoja 9

11.01.2016, Fiktio, noviisi yhdistetty, 2/30
26.06.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 4/54
25.06.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/40
02.07.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 2/54
10.08.2016, Viisikko, noviisi yhdistetty, 2/60
04.11.2016, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/40
01.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
09.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
12.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
14.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
20.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
21.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
14.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
24.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
27.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/30
29.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
30.12.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
02.01.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 4/78
09.01.2018, Duán Stable, noviisi koulukoe, 2/30
21.01.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
22.01.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
28.01.2018, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
03.03.2018, Syrjän Ratsutalli, noviisi koulukoe, 3/30
04.03.2018, Syrjän Ratsutalli, noviisi koulukoe, 3/30
07.03.2018, Syrjän Ratsutalli, noviisi koulukoe, 4/30
09.03.2018, Syrjän Ratsutalli, noviisi koulukoe, 5/30
12.03.2018, Syrjän Ratsutalli, noviisi koulukoe, 2/30
16.03.2018, Syrjän Ratsutalli, noviisi koulukoe, 4/30
20.03.2018, Syrjän Ratsutalli, noviisi koulukoe, 2/30
08.03.2018, Raatteen Suomenhevoset, noviisi koulukoe, 2/30
15.03.2018, Raatteen Suomenhevoset, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
15.03.2018, Raatteen Suomenhevoset, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
17.03.2018, Raatteen Suomenhevoset, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
12.03.2018, Breandan, noviisi parivaljakko, 1/29
17.03.2018, Breandan, noviisi parivaljakko, 1/29
18.03.2018, Breandan, noviisi parivaljakko, 3/29
05.03.2018, Yentel Ponies, noviisi yhd. pari, 2/12
07.03.2018, Yentel Ponies, noviisi yhd. pari, 3/12
12.03.2018, Yentel Ponies, noviisi yhd. pari, 2/12
04.04.2018, Härdelli, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
06.04.2018, Härdelli, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
09.04.2018, Härdelli, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
10.04.2018, Härdelli, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
13.04.2018, Härdelli, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
16.04.2018, Härdelli, noviisi tarkkuuskoe, 4/30

ERJ Esterastastuskilpailut - Sijoituksia 5, joista voittoja 1

12.04.2012, B.B Steeds, 50cm, 4/30
17.03.2012, Moondance, 50cm, 1/50
15.02.2012, Moondance, 50cm, 2/50
14.02.2012, Moondance, 50cm, 6/50
19.01.2016, Stewart, 50cm, 8/87

27.02.2012 NJ Adina BIS1, MVA-Sert tuom. Isla P.

06.02.2016, kirjoittaja: Minja.E (156 sanaa)

Jo toistamiseen saavuin Härdelliin valmentamaan Emmiä ja tämän shetlanninponitamma Mineaa. Ratsukko oli aloitellut jälleen verryttelemään omaan tahtiin, joten ehdin hetken istua aloillani ja vain seurailla parin työskentelyä. Lähemmäs vartin jälkeen naikkonen ilmoitti jälleen tuttuun tapaansa ponin selästä, että he ovat valmiita aloittamaan varsinaisen valmennuksen. Tänään päätin työllistää poniratsukkoa pohkeenväistöillä, sillä totta kai minun oli saatava varmistaa, oliko Emmin kehut tamman lähes täydellisistä väistöistä paikkaansa pitäviä. Kuten edelliselläkin kerralla, pyysin paria tekemään muutamia taivutteluita ennen aloittamista. Aloitimme käyntiväistöillä ja ponista näki heti, että tämä osasi asiansa ja tiesi mitä tehdä. Myöskään ratsastajasta ei löytynyt moitittavaa, joten pääsimme pian siirtymään raviväistöihin. Ensimmäinen suoritus ei ollut aivan niin hyvä kuin olin odottanut, mutta suortitus parani jo heti seuraavasta yrityksestä. Ratsukko teki tyylipuhtaasti ja virheettömästi jokaisen keksimäni tehtävän ja loppu viimein kykenin hyvillä mielin antamaan heille luvan loppuverryttelyihin. Mukava valmentaa kerrankin sellaista ponia, joka osaa asiansa ja keskittyy sen tekemiseen täysillä. Eikä ratsastajastakaan löytynyt pienintäkään vikaa, mistä olisin päässyt huomauttamaan.


05.02.2016, kirjoittaja: Minja.E (202 sanaa)

Olin saanut Emmiltä sähköpostiini viestin, jossa nainen kysyi olisinko kiinnostunut valmentamaan shetlanninponia – ja mitäpä muutakaan pystyin kuin suostumaan! Samaan syssyyn olin fiksuna likkana kysynyt toiveita valmennusta varten ja kuulemani mukaan avo- ja sulkutaivutukset tuottivat parille aika ajoin ongelmia. Saapuessani Härdelliin, oli ratsukko jo pikku hiljaa aloitellut alkuverryttelyt. Jäin seuraamaan työskentelyä sivusta puuttumatta siihen millään tavalla ja varttia myöhemmin Emmi ilmoitti heidän olevan valmiita. Alkuun pyysin paria tekemään eräänlaiseksi verryttelyksi erilaisia ympyröitä ja kiemuroita, jotta poni saataisiin kunnolla vertymään. Kauaa tätä ei tarvinnut jatkaa ja pääsimme pureutumaan varsinaisten ongelmien eli avo- ja sulkutaivutusten pariin. Aloitimme avoilla, jotka tuntui alkuun olevan Minealle lähes ylivoimaisia. Mitään ei tuntunut tapahtuvan halutulla tavalla ja loppu viimein ratsastajakin oli aivan hämillään, mitä tämän tulisi tehdä. Päätin auttaa ratsukkoa parhaani mukaan ja kävelin ponin vierelle, josta minun oli helpompi ohjeistaa Emmiä. Pienen yhteisen opettelutuokion jälkeen nainen tajusi mitä tämän tuli tehdä ja johan alkoi avot näyttää siltä miltä niiden pitikin. Kun olimme harjoitelleen avotaivutuksia erilaisten tehtävien muodossa riittämiin, pääsimme pureutumaan sulkuihin. Nämä olivat ponille heti paljon helpomman oloisia, joten tehtäviä suorittaessa jouduin vain muutamaan otteeseen huomauttamaan Emmiä jostain. Kun valmennus alkoi olla lopuillaan pyysin paria suorittamaan vielä molempia taivutuksia yhden kerran onnistuneeksi, ennen kuin annoin parille luvan siirtyä loppuverryttelyihin.


27.01.2016, kirjoittaja: Ariana (220 sanaa)

Tänään pääsin touhuilemaan poikkeuksellisesti shetlanninponitamma Minean kanssa. Isot puoliveriset saivat olla tauolla tänään kun tutustuin tuohon viehättävään mustaan energiseen tammaan. Tamma pärskähteli tallissa innoissaan kun harjailin sitä. Ulkona oli suhteellisen hyvä sää eikä pakkasta ollut montaakaan astetta. Ajattelin lähteä tamman kanssa kävelemään läheiselle polulle. Tamma kurkki uteliaasti karsinan raosta kun muut ponit säntäilivät ratsastajiensa kanssa ohi. Pian olimme tamman kanssa valmiita ja kävin vain hakemassa muutaman pienen porkkanan palan ja riimunnarun mukaan ja olimme valmiina lähtöön. Tamma reippaili perässäni ulos ja kulki innoissaan pääpystyssä tallipihan halki. Muut ponit ravailivat tarhan reunaa Minean tahdissa ja hirnuivat toisilleen taukoamatta. Minea jatkoi ylväänä reippailua aina pienen maastopolun alkuun asti, sillä siitä lähtien tamman oli keskityttävä kävelemiseen vaikeammassa maastossa enemmän kuin näyttämään hyvältä. Saavuimme pian järven rantaan joka tietenkin oli aivan umpijäässä. Kävelimme tamman kanssa jäänreunaa ja muutaman pienen liukastumisen ohella selvisimme molemmat yllättävän hyvin pystyssä. Annoin tamman ravailla jäältä pois päästessämme pieniä pätkiä metsän reunaa. Minea selkeästi nautti ulkoilusta ja päätinkin kiertää eri reittiä takaisin tallille jotta kävelyä tulisi hieman enemmän. Tamma pärski ja steppaili tasaista pikkutietä pitkin ja pinkaisi tajuttomaan vauhtiin heti kun näki lajitoveriensa päät kurkkimassa heinäkasojen takaa tarhassa. Siinä olikin perässä pysymistä. Tallissa harjailin tammasta isommat lumet pois ja annoin sille muutaman porkkanan palan. Touhuilin tamman kanssa vielä jonkin aikaa kunnes päästin sen takaisin tarhaan taiselemaan muutamasta jäljellä olevasta heinäkasasta.


26.01.2016, kirjoittaja: EmmiN. (263 sanaa)

Minea on ollut viimepäivät kovilla, sillä sen kanssa on kilpailtu ihan urakalla. Tamma on nyt yhden päivän saanut huilata, mutta tänään olisi jälleen tiedossa kilpailut Fiktiossa. Onneksi meiltä ei ole Fiktioon kuin puolen tunnin ajomatka, joten reissu on Minealle sillä tavalla kevyt ettei matkoihin mene useita tunteja. Minean luokka alkaisi heti klo. 10.00 joten heräsin jo kuuden maissa ja menin heittämään hevosille aamusapuskat. Sillävälin kun ponit söisivät rauhassa menin pakkailemaan varusteita autoon ja kiinnitin trailerin paikoilleen. Edes takaisin ravaamisen jälkeen Minea seisoi täyden oloisena karsinassa ja aloin puunaamaan sitä kilpailukuntoon. Neiti oli yön aikana piehtaroinut turpeessa ja oli yltä päältä pölyinen. Jonkun tovin neitiä sai hinkata, ennen kuin viimeisetkin pölyt pöllähtivät maahan. Viimeiseksi vielä letitin tamman harjan ja kiillotin kiillotushanskalla. Laitoin Minealle kuljetus-suojat ja lähdimme kävelemään kohti traileria. Minea on onneksi helppo kuljettaa ja se käveli tyyneesti perässäni traileriin. Kehuin neitiä ja hyppäsin auton rattiin, starttasin auton ja lähdin huristelemaan kohti Fiktiota. Fiktion piha oli aivan täynnä, mutta kuten ennenkin parkkeeraus oli hyvin järjestetty ja pääsimme lähelle verryttelyaluetta autoni kanssa. Otin Minean ulos ja aloin varustamaan sitä samantien. Puolisen tuntia ennen meidän suoritustamme suuntasin verryttelyalueelle. Minea oli reipas, eikä siitä kyllä yhtään huomannut väsymystä vaikka se on kovilla viimepäivät ollutkin. Ehkä eilinen lepo teki kuitenkin tehtävänsä. Lopulta meidät kuulutettiin radalle. Kumarsin tuomarille ja lähdin suorittamaan Minean kanssa Helppo B rataa. Kaikki meni paremmin kuin hyvin! Taputin tammaa onnesta soikeana ja jäin odottamaan muiden ratsukoiden suoritusta. Lopulta luokan päätyttyä kuulutettiin, että voitimme luokkamme! 30 osallistujan joukosta teimme ylivoimaisen voitokkaan suorituksen. Voi hitsi mikä fiilis! Tänään sain olla enemmän kuin ylpeä upeasta mustasta tammastani.


13.01.2016, kirjoittaja: EmmiN. (241 sanaa)

Härdellissä on taas kunnon täpinät, kun on kasa poneja joita pitää valmentaa, treenata ja keksiä niille aktiviteettejä. Onneksi on useampi tallityöntekijä, joista Sofia ja Siiri pystyvät ratsastamaan näitä poneja laadullaasti. Sofia sai tänään tehtäväkseen liikuttaa Minean. Tarkoituksena oli treenata kouluratsastusta. Sofia ja Minea ovat loistava pari yhdessä. Minea selvästi ihannoi tyttöä. Sofia onkin tyyliltään todella rauhallinen ja maalaisjärjen omaava. Hän rakastaa kaikkia ponejamme niinkuin ne olisivat hänen omiaa än. Kun Minea oli varustettu, talutti Sofia tamman maneesiin. Ensin käveltiin pitkin ohjin uralla. Minea käveli pää rentona roikkuen melko reipasta käyntiä. Lopulta Sofia otti ohjat käteensä ja alkoi työstää ponia. Minea kokoaa itsensä hyvin ja käyttää koko kroppaansa. Tammalla on melko pitkä kaula, joten se saa koottua itsensä kauniiseen muotoon. Sofia aloitti kiemurauralla ja tehden voltteja. Siirryttiin pohkeenväistöön, sitä treenattiin kumpaankin suuntaan. Minea oli hyvin kärryillä alusta asti, mikä on tammalta melko harvinaista. Käyntityöskentelyn jälkeen siirryttiin raviin. Sofia työskenteli tamman kanssa ensin pääty-ympyrällä kevyessä ravissa, kunnes hän otti koko kentän käyttöönsä, siirtyi harjoitusraviin ja alkoi tekemään pohkeenväistöä sekä kiemurauraa ravissa. Sofia istuu todella hyvin Minean selässä ja syvällä satulassa, vaikka ponin askellaji onkin erittäin pomppuisa. Ravityöskentelyn jälkeen Sofia antoi Minean hetken hengähtää käynnissä jonka jälkeen vaihdettiin laukkaan. Laukassa pari jäi uudelleen työskentelemään ympyrälle. Minealla oli hieman tasapaino hukassa ja se nojasi hirveästi sisälle päin. Sofia antoi kuitenkin tammalle tukea enemmän, jolloin laukka muuttui paremmaksi. Lopuksi loppukäynnit ja paljon kehuja. Tallissa tamma sai vielä porkkanapalkkaa. Hiki ponille ei tullut, joten kuivattamistoimiin ei jouduttu.© Kuvat ovat tallin omaisuutta